Kapcsolat
E-mail
Linkcsere
RólunkSzolgáltatásokSzolgáltatásokÁrainkPartnereinkLinkek
Mi a különbség a fizioterápia és fizikoterápia között?

Fizioterápia
A fizioterápia a gyógyításban a természet energiáit alkalmazza; korábban természetes gyógymódnak nevezték. Ma ezeket az energiákat alkalmazhatjuk eredeti formájában (pl. a gyógyvizek alkalmazásával), vagy a természeti energia mesterséges előállítása révén (pl. fényterápia esetén a fény mesterséges előállítása szoláriumban)

Fizikoterápia
Meg kell különböztetni a fizioterápiát a fizikoterápiától, amely utóbbi alatt a tisztán fizikai energiákkal való gyógyítást értjük. Nem tartozik ide tehát pl. a gyógyvizek ásványi anyag tartalmának hatásaira épülő gyógykezelés.

A fürdőkben folytatott kezelések mindegyike besorolható a fizioterápia valamelyik ágába

A fizioterápiát Magyarországon az alkalmazott energia típusa szerint következőkre osztják fel:

Elektroterápia

Az elektroterápia az elektromos árammal való kezelést jelenti. Ezen belül megkülönböztetünk kis-, közép- és nagyfrekvenciás kezeléseket. A kisfrekvenciás kezelések révén a bénult, vagy legyengült izomzat mesterségesen ingerelhető, ereje növelhető. A középfrekvenciás kezelések tüneti kezelésre alkalmasak: elsősorban értágító, fájdalomcsillapító hatásuk van. A nagyfrekvenciás kezelések során a kezeltnek nincs áramérzete, mivel az a szervezetben hővé alakul. A mélyen fekvő szervek hőkezelésére alkalmazzák.

Galvanizálás v. galvánfürdő
Egyenáramú kezelést jelent. Fájdalomcsillapító, értágító hatású; ide tartozik az iontoforézis is.

Iontoforézis
Iontoforézis során egyenárammal juttatnak be gyógyszereket a szervezetbe bőrön át. Előnye, hogy olyan gyógyszerek alkalmazását is lehetővé teszi, amelyek más módon nem alkalmazhatóak, és olyan gyógyszerek is áthaladnak a bőrön, amelyek áram nélkül nem.

Ingeráramok
Fizikai szempontból különböző áramfajták alkalmazása tartozik ide, amelyeknek közös tulajdonsága, hogy az izmok összehúzódását, izomrángást váltanak ki, de hatást gyakorolhatnak az idegekre és egyéb szervekre is.

Szelektív ingeráram
A beteg szervezetében célzott hatás váltható ki segítségével, pl. csak a bénult izmokat ingerelhetik vele. Az ingeráramokat elsősorban bénulás esetén használják az izmok elsorvadásának megakadályozására. Az ilyen ún. elektrogimnasztika hiányában, ha a bénulásért felelős ideg meggyógyul, nincs izom, amit mozgathatna.

Ultrahangkezelés
Elektromos árammal mechanikus rezgéseket állítanak elő, amelyeket a kezelendő testrészbe továbbítanak. (Nem tévesztendő össze az ultrahangvizsgálattal.)

Magnetoterápia v. elektromágneses kezelés
A létrehozott elektromágneses tér serkenti a csontépítő sejtek működését, fájdalomcsillapító hatása van, valamint az idegműködést is javítja. Gyengébb változata egyes idegrendszeri betegségek, pl. Alzheimer-kór és Parkinson-kór utókezelésében lehet hasznos.


TENS

A TENS mozaikszó: transcutaneuos elektrical nerve stimulation angol elnevezésből, ami bőrön át történő idegi ingerlést jelent. A kezelés célja a fájdalomcsillapítás. ha a gerincvelő hátsó szarvában lévő vastag idegrostokat - amelyek feladata az ingereket az agyba továbbítani - elektromos árammal ingerlik, egy "telítettségi" állapotba kerülnek, nem tudják fogadni a perifériákról érkező fájdalomingereket, ezáltal megszűnik a fájdalomérzet.

Szakemberein a betegek otthonában, hordozható, hatékony, nagy teljesítményű fizioterápiás készülékeket használnak a rászorult betegek kezelésére.

Mágnesterápiás készülék www.amedtech.hu
TENS Pro 21 www.tensol.hu
UNITENS www.tensol.hu
Norvostim B
Corposano 4 csatornás készülék
Ultrahang 2 fejes
Ultrahang 1 fejes

 

Copyright
OldaltérképElérhetőségek E-mail
 
Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra