Kapcsolat
E-mail
Linkcsere
RólunkSzolgáltatásokSzolgáltatásokÁrainkPartnereinkLinkek

Újdonság
2012 novemberétől új szolgáltatásként elérhető a Lymphoedema-lymphdrainage kezelés, azaz közismertebb - de nem igazán pontos - nevén a nyirokmasszázs. A kezelésről bővebben lentebb olvashat.Masszázs

A masszázs fogásaival kiváltott mechanikai ingerek részben közvetlenül, részben pedig közvetett úton (neurohumoralis úton) befolyásolják a sejtek működését. A befolyásolás elsősorban lokális (helyi), de távoli szervekre is tudunk hatni vele az idegrendszer útján.

Helyi hatások
A mechanikai ingerek kitágítják az ereket, elősegítik az anyagcserét. Javul a vérellátás, ezáltal a szövetek oxigén- és tápanyagellátása, gyorsul a nedvkeringés és a fáradsági termékek kiürülése. A masszázs pozitív hatására nagyobb területen alakul ki értágulat, csökken a vérnyomás, bekövetkezik a szív tehermentesítése.
Anyagcsere

Távolhatások

Távolhatások
Közvetett úton tudunk reflexes irányítással hatni a bőr alatt található idegvégződések ingerlésével a beidegzésnek megfelelő belső, távolabb lévő szerv funkciójára, befolyásolhatjuk a szerv működését. Létre jöhet ún. konszenzuális hatás, vagyis az egészséges oldal kezelésekor reflexes úton létrejönnek ugyanazok a pozitív hatások az ellenoldalon is. Így lehet például a begipszelt kar csontjaiban, izomzataiban kedvező hatást elérni az egészséges ellenoldal masszírozásával.


Általános hatások
Fokozódnak a nedvkeringések (vér, nyirok), az anyagcsere folyamatok felgyorsulnak, emelkedik a testhőmérséklet, nő a vizelet kiválasztása, mélyül a légzés, jótékonyan hat a bőrre, a kötőszövetre, az izomzatra, az idegrendszerre.

Általános hatások

Izomzat

A masszázs hatása a bőrre és a kötőszövetre
A mechanikai hatásra meggyorsul a szarupikkelyek leválása, így a hám kicsit megvastagodik, edzettebbé, ellenállóbbá válik. A bőr sejtjei, rostjai megújulnak, rugalmasabbakká válnak. Lassul az öregedés folyamata. A test térfogata masszázs hatására mérhetően kisebb lesz. Csökkenek a keringési zavarok. A kötőszövetben található kóros anyagcsere termékek felszívódása felgyorsul, a bőr alatt lévő feszülések, letapadások megszűnnek. A masszázs, hatással van az izomzatra, meggyorsítja az anyagcserét, a bomlástermékek eltávozását. Megszünteti a fáradságérzést, az oxigénnel, tápanyagokkal bőven ellátott izom jól működik, teljesítő- képessége nő, az izommunka gyors és kitartó lesz. Nyugtatóan hat az idegrendszerre, Ellátja az agyat a szellemi munkához szükséges friss, oxigénben és tápanyagban gazdag vérrel.

Általános hatások
Testünk egészét vér- és nyirokerek hálózzák be. A nyirokrendszer feladata, hogy azokat az anyagokat, amiket a vénás rendszer, az anyagok méreténél fogva nem tud felvenni a szövetekből, elszállítsa. Ha a nyirokrendszer valamilyen oknál fogva nem tudja ezt a feladatát ellátni, pl. egy műtét után, akkor kóros folyadék gyülem, oedema alakul ki. Ha ez az állapot nem oldódik meg, akkor a folyamat visszafordíthatatlanná válik, a betegnek súlyos, az életminőséget rontó szövődményekkel kell számolnia.
A betegséget, lymphológus, itthon jellemzően bőrgyógyász, szakorvos diagnosztizálja és tesz javaslatot, a nyirokelvezetést célzó kezelésre!
A kezelést, csak a módszert ismerő gyógymasszőr vagy gyógytornász végezheti. A kezelés célja, hogy a kóros folyadék gyülemet az adott helyről elterelve, visszajuttassuk a vénás keringésbe, amin keresztül el tud távozni a szervezetből. Ez komplex terápiát jelent. Ennek elemei: a kézzel végzett nyirokdrainage, a kompressziós pólyák használata, amit a betegnek, ill. a hozzátartozónak meg kell tanulnia, gyógytorna, bőrápolás, táplálkozási tanácsok, lelki támogatás szakemberek bevonásával. A kompressziós pólyákat meghatározott darabszámban a szakorvos írhatja fel. A gyakorlat azt mutatja, hogy félévente kell a pólyákat cserélni, mivel elvesztik rugalmasságukat. Az egyéb kiegészítőket nem lehet receptre felírni, de szükségesek a kezelésekhez. A pólyákat és az egyéb kiegészítőket a gyógyászati segédeszköz boltban lehet megvásárolni.

A kezelés előzetes időpont egyeztetéssel vehető igénybe!

Időpont egyeztetés:
Dobos Kristóf gyógymasszőr
telefon: 30/8517-451

Általános hatások

 

Copyright
OldaltérképElérhetőségek E-mail
 
Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra